Wie wordt eigenaar?
Als u een zaak vergoedt aan uw werknemer, koopt de werknemer de zaak en betaalt u het aankoopbedrag aan hem terug. De werknemer is dan ook de eigenaar. Bij verstrekken koopt u de zaak en geeft u deze aan de werknemer. Ook dan wordt de werknemer de eigenaar. Bij ter beschikking stellen is dat niet zo. U koopt de zaak en de werknemer mag de betreffende zaak slechts gebruiken. U blijft ook de eigenaar.
Let op! Stelt u een zaak ter beschikking, dan moet de werknemer deze teruggeven als hij uit dienst gaat. U bent immers de eigenaar. Hij kan u ook de restwaarde vergoeden.
Belast of niet?
Het kan fiscaal nogal wat verschil maken of u een zaak aan uw werknemer vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt. Daarom is het van belang hier vooraf rekening mee te houden. Vergoedt of verstrekt u bijvoorbeeld werkkleding, zoals de overal van een schilder, dan is dit belast. Stelt u de werkkleding ter beschikking, dan is het onbelast.
Werkkostenregeling
Als zaken belast zijn, kunt u belastingheffing bij de werknemer voorkomen door ze onder te brengen in de werkkostenregeling. Als u in een jaar binnen de zogenaamde ‘vrije ruimte’ blijft, hoeft u als werkgever ook geen belasting te betalen. Daarboven betaalt u 80% belasting via de eindheffing. Daarom is het belangrijk zoveel mogelijk gebruik te maken van onbelaste mogelijkheden.
Tip! Op de site van de Belastingdienst treft u het Handboek loonheffingen aan. Hierin staat welke zaken u onbelast kunt vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.
Btw-aspecten
Houdt bij de vraag of u zaken vergoedt, verstrekt of ter beschikking stelt, ook de btw in de gaten. Zo kunt u bijvoorbeeld vakliteratuur belastingvrij vergoeden, verstekken of ter beschikking stellen. Vergoedt u echter de vakliteratuur, dan kunt u alleen de btw terugkrijgen als de factuur op naam van uw bedrijf staat.
Heeft u vragen over vergoedingen, verstrekkingen of ter beschikking stellingen, neem dan contact met ons op.
Bron: SRA