Zakelijkheid voorop
Bij leningen tussen familieleden zoals tussen ouders en kind, dient de zakelijkheid voorop te staan. Er zullen dus duidelijke afspraken gemaakt moeten worden over onder meer de betaling van de rente en het terugbetalen van de hoofdsom.
Aftrekbare hypotheekrente?
Wilt u een lening verstrekken voor de aanschaf van een eigen woning en wilt u dat uw kind de rente kan aftrekken als hypotheekrente? Dan geldt er een aantal fiscale eisen. Zo moet een dergelijke lening binnen 30 jaar worden afgelost, moeten de gegevens van de verstrekker van de lening aan de fiscus worden doorgegeven én moet u rente in rekening brengen.
Hoeveel rente moet of mag u rekenen?
Bij het vaststellen van een hypotheekrente moet ook hier de zakelijkheid voorop staan. Dit betekent dat het rentepercentage onder meer afhankelijk is van de marktrente. Dit is dus rente die u bij een derde, zoals een bank of hypotheekverstrekker, aan rente zou moeten betalen, maar ook dat het rentepercentage afhangt van de gestelde zekerheden en het risico dat u als geldverstrekker loopt.
Extra renteopslag soms mogelijk
Een extra opslag op het percentage van de rente bij een bank is normaal als er zekerheden ontbreken of als er extra risico gelopen wordt. De hoogte van de opslag hangt af van de situatie. Zo is een rechterlijke uitspraak bekend waarbij zekerheden ontbraken en een opslag van 1,5% op de rente bij een bank toelaatbaar werd geacht. Laat u altijd goed adviseren of een renteopslag in uw situatie mogelijk of noodzakelijk is.
Let op! Hanteert u een te hoog rentepercentage, dan zal de Belastingdienst het meerdere als schenking aanmerken en moet schenkbelasting worden betaald.
Tip! Om de zakelijkheid te kunnen bewijzen is het verstandig dat u alle afspraken vastlegt in een contract. Tevens dient u, bijvoorbeeld middels bankafschriften, te kunnen bewijzen dat er daadwerkelijk rente wordt betaald en dat er wordt afgelost.
Bron: SRA