Loonheffingskorting: waar woont uw werknemer?

6 januari 2020

Loonheffingskorting

WereldkaartDe loonheffingskorting bestaat voor werknemers in ieder geval uit de algemene heffingskorting en de arbeidskorting. Beide kortingen komen in mindering op het te betalen bedrag aan belasting en bestaan uit een belasting- en premiedeel.

Wijziging sinds 2019

Voor niet-inwoners van Nederland is de regelgeving voor wat betreft de loonheffingskorting vanaf 2019 veranderd. Zij hebben in beginsel geen recht meer op het belastingdeel van de loonheffingskorting. Wel op het premiedeel, mits zij hier sociaal verzekerd zijn.

Uitzondering

Op deze regel bestaat een uitzondering. Werknemers die inwoner zijn van een land in de EU of EER, Zwitserland of de BES-eilanden, hebben ook recht op het belastingdeel van de arbeidskorting.

Waar woont uw werknemer?

Vanwege bovenstaande regelgeving is het voor u als werkgever van belang te weten waar uw werknemer woont. Dit geeft namelijk recht op de hele of op een gedeeltelijke loonheffingskorting, waarmee u bij het inhouden van de loonheffing rekening moet houden.

Niet-inwoners

Als uw werknemer een woonplaats in Nederland heeft, wil dat nog niet automatisch zeggen dat hij ook inwoner van Nederland is. Een werknemer die hier zijn permanente woon- of verblijfplaats heeft, is dit wel.

Waar op letten?

Bij een werknemer die zowel in Nederland als in het buitenland woont of verblijft, is bepalend of zijn sociale en economische leven zich hier afspeelt. Woont het gezin van de werknemer bijvoorbeeld in het buitenland, gaan zijn kinderen daar naar school en houdt hij daar bankrekeningen aan, dan is hij geen inwoner van Nederland.

Bij een werknemer zonder gezin is zijn intentie van belang. Is hij van plan zich hier te vestigen, dan woont hij in Nederland. Is hij van plan om hier alleen korte tijd te blijven, dan is hij geen inwoner van Nederland.

Let op! Waar een werknemer woont, bepaalt u op basis van de feiten en omstandigheden die u bekend zijn, zoals de woonplaats die u krijgt aangeleverd en de reiskostenvergoedingen die u hem betaalt. In de meeste gevallen kunt u zo vaststellen van welk land de werknemer inwoner is.

Bron: SRA