Lage btw op verhuur zeilboten

23 december 2019

Procedure

ZeilbootEen uitspraak van de Hoge Raad vormt het slot van een jarenlange procedure waarin de vraag centraal stond hoeveel btw berekend moest worden bij verhuur van een zeilboot.

Gelegenheid tot sportbeoefening

Het gelegenheid geven tot sportbeoefening valt onder het lage btw-tarief. Daaraan is wel de voorwaarde verbonden dat een sportaccommodatie ter beschikking wordt gesteld. Deze eis geldt dus ook voor de verhuur van zeilboten. Alleen het ter beschikking stellen van een zeilboot is dus onvoldoende.

Extra diensten

De watersportondernemer in de betreffende rechtszaak bood zijn klanten de mogelijkheid gebruik te maken van zijn op de sportbeoefening ingerichte accommodatie en het hiervoor benodigde materieel, zoals zeilpakken. Ook bood de ondernemer begeleiding, informatievoorziening en bereikbaarheid aan, zowel voorafgaand als tijdens het varen.

In gesprek

De HISWA gaat naar aanleiding van de uitspraak met de Belastingdienst en het ministerie van Financiën in gesprek, teneinde hun leden meer duidelijkheid te kunnen bieden omtrent de vraag onder welke voorwaarden het lage btw-tarief van toepassing is.

Bron: SRA