Paaseitjes
Bij nogal wat bedrijven staan deze dagen de paaseitjes voor het grijpen op de toonbank. Als bakker, kapper of supermarkt probeert u wellicht zo uw waar extra onder de aandacht te brengen. Wellicht doet u aan een stukje klantenbinding of wilt u gewoon uw klant trakteren.
Qua aftrek van de winst zit hier nou wel net het verschil. Voedsel is namelijk maar beperkt aftrekbaar: in beginsel voor 73,5% voor bv’s en voor 80% voor de IB-ondernemer. Dit is anders als u deze producten zelf verkoopt. Dan is de aftrek gewoon 100%, zoals voor de bakker en supermarkt die de eitjes ook verkopen.
Op het werk
Als u dergelijke lekkernijen aan uw personeel geeft, speelt mogelijk ook de loonbelasting een rol. Trakteert u uw personeel op het werk op een eitje, al dan niet van chocolade, dan is dit belastingvrij en zijn de kosten voor u eveneens beperkt aftrekbaar. Het mag slechts gaan om een eitje, want als u het eitje aankleedt met brood en dergelijke is het fiscaal gezien een maaltijd en dus belast voor € 3,35 of de lagere werkelijke waarde. Een geschenk zoals een groot paasei, wordt ook belast. Daar staat tegenover dat u de kosten en belasting dan wel voor 100% mag aftrekken.
Een geschenk zoals bijvoorbeeld een groot paasei al dan niet gevuld met bonbons, is eveneens belast. Daar staat tegenover dat u de kosten dan wel voor 100% mag aftrekken.
Een echt cadeau
U wilt natuurlijk voorkomen dat uw personeel belasting moet betalen als u hen een leuk chocolade paasei geeft. U kunt de kosten voor het paasei dan onderbrengen in de werkkostenregeling. Het paasei is dan onbelast voor uw werknemer.
Geeft u in een jaar niet meer uit aan vergoedingen en verstrekkingen dan 1,2% van uw loonsom, dan betaalt u als werkgever ook geen belasting. Gaat u echter over deze grens heen, dan betaalt u 80% eindheffing over het meerdere.
Een paasei dat u onderbrengt in de werkkostenregeling is voor 100% aftrekbaar van uw winst, los van de vraag of u al dan niet 80% eindheffing moet betalen.
Bron: SRA