Eenmanszaak naast bv: denk aan urenregistratie!

25 mei 2020

Voordelen eenmanszaak

LaptopDe voordelen van een eenmanszaak betreffen met name de fiscale ondernemersfaciliteiten, zoals de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling. Voor de meeste ondernemers geldt echter wel de eis dat per jaar minstens 1.225 uur in het bedrijf gewerkt wordt, het zogenaamde urencriterium.

Voordelen bv

Ook een bv heeft voordelen, met name als er veel winst wordt gemaakt. Met een bv kan een ondernemer bijvoorbeeld voorkomen dat hij  over deze winst het toptarief in box 1 van nu 49,5% aan inkomstenbelasting moet betalen.

Combi aantrekkelijk

In veel gevallen is een eenmanszaak naast een bv een aantrekkelijke optie. Op die manier kan een ondernemer namelijk van de fiscale voordelen van beide rechtsvormen profiteren.

Urenregistratie belangrijk!

Omdat voor de meeste fiscale faciliteiten in de inkomstenbelasting vereist is dat een ondernemer voldoet aan het urencriterium bij een eenmanszaak, is een urenregistratie vaak onontbeerlijk. Dit is onlangs nog eens bevestigd in een uitspraak van het hof Leeuwarden.

Administratiekantoor naast assurantiekantoor

In deze zaak ging het om een ondernemer die zowel een administratiekantoor als een assurantiekantoor uitoefende. Het administratiekantoor zat in een bv, het assurantiekantoor was een eenmanszaak. Beide activiteiten vonden plaats op hetzelfde adres. De ondernemer claimde onder meer de zelfstandigenaftrek, maar kon op geen enkele manier hard maken dat daadwerkelijk de vereiste 1.225 uren in het assurantiekantoor waren gewerkt.

Geen urenregistratie

Cruciaal was dat een urenregistratie ontbrak. Omdat bovendien meerder activiteiten in elkaar overliepen, was onduidelijk welke voor rekening van het assurantiekantoor kwamen en welke niet. Met als gevolg dat in de aangifte de zelfstandigenaftrek geschrapt werd.

Tip! Drijft u naast een eenmanszaak ook een bv, houd dan via een urenregistratie bij welke activiteiten u voor de eenmanszaak en welke u voor de bv verricht. En houd bij hoeveel tijd hiermee gemoeid is. Doe dit dagelijks en dus niet achteraf!

Let op! Vanwege de coronacrisis mag u er voor de periode van 1 maart 2020 tot en met 31 mei 2020 van uitgaan dat u in die periode ten minste 24 uur per week aan uw onderneming heeft besteed, ook als u dat niet werkelijk hebt gedaan.

Heeft u vragen over het bijhouden van een urenregistratie neem dan contact met ons op.

Bron: SRA