Belastingvrije bonus aan personeel?

22 oktober 2019

Werkkostenregeling

Via de WKR kunt u zaken belastingvrij aan uw personeel vergoeden of verstrekken. Denkt u aan het bekende kerstpakket of een personeelsuitje.

Vrije ruimte

De werkkostenregeling kent dit jaar een zogenaamde vrije ruimte van 1,2% van uw loonsom. Tot dit bedrag zijn alle vergoedingen en verstrekkingen aan uw personeel belastingvrij en hoeft u als werkgever ook geen belasting af te dragen.

Eindheffing 80%

Komt u met al uw vergoedingen en verstrekkingen in het jaar boven de vrije ruimte van 1,2% uit, dan betaalt u als werkgever 80% belasting over het meerdere via een eindheffing. De vergoeding of verstrekking blijft voor het personeel belastingvrij.

Gebruikelijkheidscriterium

Als u iets in de werkkostenregeling wilt onderbrengen, moet dit voldoen aan het gebruikelijkheidscriterium. Dit betekent dat de vergoeding of verstrekking niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is.

Let op! Een bonus van bijvoorbeeld € 1 miljoen kunt u dus niet onderbrengen in de werkkostenregeling.

Doelmatigheidsgrens

Er geldt een doelmatigheidsgrens van € 2.400 per werknemer per jaar. Tot dit bedrag gaat de fiscus ervan uit dat een vergoeding of verstrekking voldoet aan het gebruikelijkheidscriterium en hoeft u in beginsel dus geen naheffingen te verwachten.

Tip! Heeft u dit jaar de grens van uw vrije ruimte van 1,2% nog niet bereikt? Gebruik deze dan bijvoorbeeld voor een personeelsuitje of belastingvrije bonus. Dit kan ook een bonus voor de dga zijn. Blijft u binnen de genoemde grens van € 2.400, dan is deze fiscaal altijd acceptabel.

Heeft u vragen over de benutting van de vrije ruimte voor een bonus of andere vragen over de werkkostenregeling, neem dan contact met ons op.

Bron: SRA