De winstgroei bedroeg iets meer dan 6%, versus bijna 14% een jaar eerder. Ook hier bleef de branche achter bij de 16,3% die het mkb gemiddeld realiseerde. Meer dan de helft van de zorgondernemers zag de winst zelfs dalen. Een forse toename van de personeelskosten ligt hieraan ten grondslag. De groei van de brutomarge liep terug van bijna 10% naar 8%. Dit blijkt uit het nieuwe SRA-rapport ‘Branches in Zicht 2019, de harde cijfers van Nederlandse ondernemingen’.
Bovengemiddelde winstgroei tandartsen
Fysiotherapeuten en huisartsen hadden een relatief moeilijk jaar. De omzet nam voor huisartsen nog wel toe, maar de winstontwikkeling belandde in 2018 voor beide subcategorieën in het rood. Bij huisartsen zijn de personeelskosten relatief sterk toegenomen. Beter verging het de tandartspraktijken. Zij lieten een beperkte omzetgroei zien, maar de winstontwikkeling was ruim bovengemiddeld.
Sterke stijging personeelskosten
Het toenemende tekort aan medewerkers is een van de grote hoofdpijndossiers in de zorgsector. Steeds vaker zijn zorgondernemers aangewezen op relatief dure flexkrachten. Net als in voorgaande jaren liepen de personeelskosten, met afstand de grootste kostenpost van een zorgorganisatie, sneller op. De stijging van 11% was sterker dan in 2017 (bijna 10%), 2016 (bijna 8%) en 2015 (3%), terwijl er in 2014 nog sprake was van een lichte krimp. De loonkosten stegen met bijna 11%, in lijn met het voorgaande jaar (ten opzichte van bijna 8% voor het mkb als geheel).
De post overige personeelskosten ging zeer sterk omhoog: +19%, versus iets meer dan 4% in 2017. Opvallend was ten slotte de sterke stijging van de kosten van materiaal en grondstoffen: +32,3%, terwijl deze kosten in 2017 nog met bijna 6% omlaaggingen.
Verbetering eigen vermogen en solvabiliteit
Het eigen vermogen is in 2018 opnieuw verbeterd (+16%, ten opzichte van +25% een jaar eerder). De zorg presteert daarmee in lijn met het mkb-gemiddelde. Daarnaast is de solvabiliteit verder aangetrokken, van bijna 9% in 2017 naar ruim 14% vorig jaar.
Bron: SRA