Belasting en andere heffingen
Tot deze conclusie kwam onlangs de rechtbank Zuid-West-Brabant. Een belastingplichtige had de betaalde belasting en andere overheidsheffingen als gift van zijn inkomen afgetrokken, maar de inspecteur was hiermee niet akkoord gegaan.
Geen vrijgevigheid
Het belangrijkste argument om de belasting niet in aftrek toe te laten, was het feit dat belastingen niet betaald worden uit vrijgevigheid. Dit is een van de kenmerken van een gift. Weliswaar bevat de wet ook de mogelijkheid om verplichte bijdragen waar geen directe tegenprestatie tegenover staat als gift aan te merken, maar daarbij is niet gedoeld op overheidsheffingen.
Kerken en instellingen
Uit de wetsgeschiedenis blijkt dat hierbij gedoeld is op kerkbelastingen en andere min of meer verplichte bijdragen van instellingen. Bij het tot stand komen van de wet zijn daarbij onder andere het Rode Kruis en de Vrije Universiteit genoemd.
ANBI
Giften zijn verder alleen aftrekbaar als de ontvanger een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) of, onder voorwaarden, een vereniging is. Voor deze organisaties gelden aanvullende voorwaarden om misbruik van de aftrekmogelijkheid te voorkomen.
Voorwaarden aftrek
Ook voor de aftrek gelden aanvullende voorwaarden. Zo geldt er een drempel en een plafond voor wat betreft de omvang van de aftrek. Die gelden niet voor periodieke giften, maar hiervoor geldt wel het vereiste van vastlegging middels een akte.
Tip! Een dergelijke akte kan ook onderhands zijn en hoeft niet meer notarieel te worden vastgelegd.
Bron: SRA